Mesés Advent - Családi hétvége az Egyszülős Központban külhoni magyar családoknak

December 7-9. között 30 külhoni magyar család érkezett hozzánk a Mesés Advent – Családi hétvége Budapesten nevű programra. 
A mesés hétvégét a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett 2018 a külhoni magyar családok éve keretében szerveztük határon túli magyar családok számára.
 
A 30 család öt magyarlakta területről érkezett: Erdélyből 52, Felvidékről 13, Vajdaságból 48, Kárpátaljáról 20, Horváthországból pedig 10 fő. Összesen 143 felnőttet és gyermeket láttunk vendégül, akik közül 80 - többségében 14 év alatti – volt a gyermek.  

A háromnapos rendezvényen egy sor adventi programmal vártuk a szülőket és gyermekeket: bűvész és meseelőadás, adventi program a Vasúttörténeti Parkban, kreatívkodás és arcfestés, valamint találkozás a Mikulással az Egyszülős Központban.

A hétvége célja az volt, hogy a résztvevő külhoni magyar családok jobban megismerjék az anyaországot és a többi régióból érkező család helyzetét és életkörülményeit. Mindezt úgy, hogy közben izgalmas adventi programokkal, karácsonyi előadásokkal, városi sétákkal, finom ételekkel és forró italokkal hangolódjanak a közelgő ünnepre. 

Úgy érezzük, ennél kicsit többet is sikerült elérnünk. Sokan nem engedhetnek meg maguknak semmilyen utazást, ezért először jártak a fővárosban, ami önmagában is kaland. Szép volt megélnünk azt is, hogy még egy városi, számunkra hétköznapi tevékenység – mint például utazás metrón-mozgólépcsőn vagy villamoson - sok kicsi számára mekkora élményt jelentett, és persze új barátságok, családi kapcsolatok alakultak ki a három nap során.
Reméljük lesz folytatás.