"KAPCSOLJ KI" - Programsorozat a digitális útvesztőben gyerekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek

Internetes biztonság, zaklatás, felelős mobilhasználat – csak néhány olyan téma, amely szóba kerül az Egyszülős Központ rendhagyó februári programsorozatán. Február ötödike minden évben a biztonságos internet világnapja, a központban és hét magyarországi városban viszont egész hónapban arra keressük a választ, hogyan érthetnék meg egymást a különböző generációk a digitális világban. 

„Kamaszgyerek édesanyjaként mindennap tapasztalom, milyen nehéz meghúzni a határokat a gyerekek számítógépezési, mobilozási szokásaiban. Fontos, hogy ők is értsék, a sok érdekesség, izgalom mellett, amelyet a digitális világ nyújt, milyen veszélyeket és fenyegetéseket hordoz ez a közeg. Ugyanakkor nekünk, szülőknek is jobban bele kell tanulnunk azokba az alapfogalmakba, amelyek között a gyerekeink élnek. Másképp nem fogjuk tudni megérteni az ő világukat, így segíteni sem fogunk tudni” – fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke. 

A Kapcsolj ki! olyan témákat érint, mint a kiberbiztonság, a digitális eszközökben rejlő lehetőségek és veszélyek, de helyet kap az online tér személyiségre gyakorolt hatását vizsgáló program is Tari Annamária pszichológus előadásában. Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője pedig az internetes zaklatás veszélyeiről beszél majd. 

Fontos, hogy a technikát, a digitális világot ne tekintsük negatívnak, ezért készségfejlesztő foglalkozásokon, workshopokon izgalmas alternatívát szeretnénk nyújtani nemcsak a digitális nemzedék számára, de a szülőknek, szakembereknek is. A cél, hogy konstruktív párbeszédet kezdeményezzünk szakemberek, szülők és gyermekek között a digitális eszközökkel kapcsolatos véleményükről, szabályokról.

Nemcsak Budapesten, hanem az ország több városában, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben, Szekszárdon, Győrben, Egerben és Szombathelyen is lesznek rendezvények.