Emelkedik az árvaellátás összege

2021. január 1-jétől több mint duplájára emelkedik az árvaellátási díj minimuma.  Az intézkedés 42 ezer családnak jelent segítséget. Szeretnénk egy kicsit részletesebben is bemutatni nektek, hogy milyen változásokat jelent ez a gyakorlatban. Erről olvashatjátok Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetőjének blogbejegyzését.
Emelkedik az árvaellátás összege

Az egyszülős családokkal kapcsolatban elég sokszor halljuk, hogy „jobban meg kellett volna gondolni azt a válást” meg „ha valaki így dönt, akkor viselje a következményeit”- és még hosszan sorolhatnám, szerintem nektek is ismerős ebből néhány mondat. Vannak azonban olyan családok, ahol ezek a mondatok teljesen értelmezhetetlenek: ott, ahol elvesztették az egyik szülőt. Az özvegységről első hallásra általában az idősek jutnak eszünkbe, kendős nénik és lassan sétáló bácsik, de meglepődnénk, hogy milyen sokan veszítik el a párjukat fiatalabb korban. Már Kopp Mária kutatásaiból is tudjuk, hogy milyen veszélyeztetettek a férfiak egészség szempontjából: a 15-60 év közötti férfiak halálozási aránya közel 25%, pedig egy határral arrébb, Ausztriában ugyanez a szám 10,5. De nemcsak földrajzilag, hanem időben is rossz tendenciákat mutatnak a számok: 1965 óta 23%-kal növekedtek a 60 év alatti férfiak halálozási mutatói. Ilyenkor pedig nem ritkán kisgyerekeket, családot hagynak maguk után. Május első vasárnapját követően pedig azokra a gyerekekre gondolunk, akik mellett nincs édesanya – mi is megemlékeztünk róluk néhány hete ezen az oldalon -, hiszen néha ők, az édesanyák mennek el.
Egyedül maradni egy, kettő vagy több gyerekkel anyagilag is nagyon nehéz, hiszen míg a válás, különválás után jön – vagy jöhet – segítség a másik szülőtől, ezekben az esetekben az államnak kell átvállalnia az elhunyt szülő támogató szerepét. Mivel január 1-étől az állam sokkal határozottabban veszi át ezt a szerepet, szeretnénk egy kicsit részletesebben is bemutatni nektek, hogy milyen változásokat hoz ez a „határozottabb szerep”.
Jelenleg az árvaellátás minimuma valamivel több mint 24 ezer forint. Hogy ez az ellátás pontosan mennyi, az attól függ, hogy az elhunyt szülő mennyi szolgálati idővel rendelkezett akkor, amikor meghalt vagyis mennyi nyugdíj járt volna neki. Ennek a nyugdíjnak a 30%-át kapja meg a gyerek árvaellátásként. Az árvaellátás minimuma jelenleg 24 250 forint havonta és ez a minimum emelkedik a kétszeresére január 1-étől. Ez azt is jelenti, hogy minden olyan gyereknek, akinek 50 ezer forintnál kevesebb ellátás jár, emelkedik a havi támogatása – ez jelenleg 42 ezer gyereket jelent. Az ő családjukban tehát akár 25 ezer forinttal is növekedhet a havi bevétel gyerekenként.
Az özvegységet, a társ elvesztését nem választja senki. A sorsunkat, az életünket nem mindig úgy éljük, ahogy magunktól választottuk volna. Ilyenkor minden segítség jó és fontos, részben azért, hogy könnyebbek legyenek a mindennapok, de azért is, hogy érezzük, hogy másoknak is fontosak vagyunk. Hogy odafigyelnek ránk. Hogy nem mindig mindent egyedül kell megoldanunk. Hiszen az ilyesmiből van így is bőven.

 

Egyszülős Központ - Egy hely – Egy esély – Sok találkozás