Blog

Amikor egy ösztöndíj valóban jövőt teremt
Nyelvtanulás anyanyelvi környezetben, új kultúra megismerése, nemzetközi kapcsolatok építése és egy életre szóló élmény – ezt nyújtotta Jövőteremtő programunk. A Youth For Understanding Hungary Egyesület (YFU) és az Egyszülős Központ közös ösztöndíj-pályázatára olyan, egyszülős családban nevelkedő diákok jelentkezhettek, akiknek máshogy nem lenne lehetőségük külföldön tanulni. A 3,6 millió forint értékű ösztöndíjat Kovács Liliána nyerte, aki egy tanévet tölthetett el az egyik németországi iskolában a YFU nemzetközi diákcsere programjában. Lili egy felkészítő tábor után utazott kinti fogadó családjához tavaly nyáron. Pár nap múlva érkezik haza tele új élményekkel és tapasztalatokkal. Arról mesélt nekünk, hogyan telt az elmúlt éve, milyen lehetőségekkel és tervekkel gazdagodott az ösztöndíjnak köszönhetően, és mennyire változtatta meg az életét. 
Egyedülálló szülő lettem, hogyan tovább? - Félelmeink és azok megszelídítése
Számos okból válhat valaki egyedülálló szülővé. Van, aki már a gyermek születésétől kezdve és van, aki később kerül ebbe a helyzetbe. Ez az új kihívás azonban szinte mindenkiben félelmeket és aggodalmakat ébreszt. Bár ezek a nehéz érzések teljesen természetesek, megküzdeni velük korántsem egyszerű. Hogyan szelídíthetjük meg a gyermekneveléssel kapcsolatos félelmeinket, és miért érdemes hangsúlyt fektetni erre? Ezekere a kérdésekre segít választ találni Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Központ pedagógiai szakpszichológusa. 
Hogyan oldja a stresszt a nevetés?
Az élet telis tele van változásokkal és kihívásokkal. Egyedülálló szülőként, vagy épp egy válás kellős közepén, esetleg a mozaik családdá válás édesen komplikált folyamatában nap mint nap szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyek megpróbáltatást jelenthetnek. A változások sokszor stresszel járnak, és előfordulhat, hogy úgy érezzük magunkat, mintha egy viharos tengeren hajóznánk, biztonságos kikötőt keresve. Ilyenkor mi segíthet? Erről szól Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ tanácsadó szakpszichológusának írása. 
Újrakezdés – út az egyszülősségtől a mozaikcsaládig
Magyarországon a statisztikák szerint a házasságok közel fele, mintegy 42 százaléka végződik válással. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint jelenleg 341 ezerre tehető az egyszülős családok száma és mintegy 490 ezer gyerek nevelkedik egyetlen szülővel. Mint minden élethelyzetnek, az egyszülősségnek is megvannak a sajátosságai, állomásai, amelyek folyamatosan alakulnak, hiszen egy idő után sokan új társsal folytatják és építik újra az életüket. Ez szintén próbák elé állíthatja a családot. Cikkünkben az újrakezdésről és a patchwork családdá válás állomásairól Pollák Éva családterapeuta, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője osztja meg gondolatait. 

Mire tanít a kora gyermekkorban elkezdett sportolás?
Korábbi interjúnkban már beszéltünk arról, hogy a testi egészség megőrzése milyen sokféle módon tud hozzájárulni lelki stabilitásunkhoz. Érdemes arról is szót ejteni, hogy a gyerekek önbizalmának erősítésében, koncentrációjuk növelésében és akár iskolai teljesítményükben milyen jótékony hatása van a rendszeres testmozgásnak. Különösen fontos ez az egyszülős családokban, ahol a minden napi teendők egyetlen szülőre hárulnak. A témában Molnár Anikó, a Mindwell Pszichológiai Központ sport szakpszichológusa osztotta meg gondolatait.
A könnyebb mindennapokért - konferencia a sérült gyerekeket nevelő egyszülős családokról
Az Egyszülős Központ a Találj Magadra Egyesülettel közösen elsőként szervezett konferenciát a sérült gyermekeket nevelő egyszülős családokról. A rendezvény fő témája ezeknek a családoknak a helyzete, az oktatási és foglalkoztatási kérdések, illetve a témával kapcsolatos személyes történetek voltak. 
Fedezd fel velünk a népi kultúra izgalmas világát!
A népzene, tánc és mese sokszínű hagyományát hozza el az Egyszülős Fonó. Új programsorozatunkban táncházzal és rendhagyó módon, felnőtteknek szóló mesekörrel várjuk a családokat januártól 4 hónapon keresztül. A budai Egyszülős Központban élő zenei kíséret mellett tanítunk moldvai táncokat és énekeket, a szülők pedig elmerülhetnek a mesék izgalmas és gyógyító világában. 
7 fontos kérdés az egyszülőségről
Mennyire számít még mindig tabutémának az egyszülőség? Tudunk-e nyíltan beszélni arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a szülő, amikor egyedül marad és újra kell építenie a család életét? És mindeközben mi zajlik a gyermek lelkében, hogyan lehet őt átsegíteni a nehezebb időszakokon? Ezeket, a sokszor nem könnyű kérdéseket jártuk körül Budavári Eszterrel, a Mindwell Pszichológiai Központ pedagógiai szakpszichológusával.
Több száz könyvvel támogatta az egyszülős családokat az Index
Az Egyszülős Központ családok százainak nyújt segítséget karácsonyi adománykampányában, amelyhez idén az Index is csatlakozott. A csomagok egy részét ezúttal sportegyesületek és sportolók viszik el a szervezet által támogatott egyedülőálló szülőknek és gyerekeknek. 

Hogyan tartsuk egészségesen a lelkünket?
Lassan beköszönt az új év, ilyenkor sok mindent megfogadunk – például azt, hogy most már tényleg elkezdünk sportolni és igyekszünk egészségesebb ételeket enni. Az esetek nagy részében csak néhány kilótól szeretnénk megszabadulni, pedig nem is gondolnánk, hogy a rendszeres testmozgásnak mennyi pozitív hatása van a lelkünkre.  Dr. Koltói Lillával, a Mindwell Pszichológiai Központ tanácsadó szakpszichológusával arról beszélgettünk, hogy a megfelelő életmód hogyan befolyásolja lelki egészségünket.
Egyszülős kedvezmény a budapesti Állatkertben
Mától olcsóbban vehetnek belépőjegyet a budapesti Állatkertbe azok az egyszülős családok, akik rendelkeznek Egyszülős Kártyával. A Fővárosi Állat- és Növénykert és az Egyszülős Központ együttműködési megállapodása alapján, a korábban bevezetett egyszülős családi jegy árából, egy gyermek és felnőtt kísérője részére további 20% kedvezményt kapnak az Egyszülős Kártyával rendelkező családok.
Egyszülős családoknak segít a pszichológiai központ
Partneri együttműködést kötött az Egyszülős Központ és a Mindwell Pszichológiai Központ. A megállapodásnak köszönhetően olyan egyszülős családok juthatnak szakértő segítséghez, akiknek erre nehezen vagy egyáltalán nem lenne lehetőségük.
Harmónia kívül-belül – a rend lélektana
Általában egy kipipálandó feladatként, házimunkaként tekintünk a nagytakarításra. Sokszor halogatjuk vagy éppen gyűjtjük hozzá magunkban a kellő energiát, mert nem egyszerű időt szakítani rá a hétköznapokban. De gondoltunk már rá úgy, mint egy lehetőségre a befelé fordulásra és az egyensúly megteremtésére? A minket körülvevő rend fontosságáról beszélgettünk partnerünk, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértőjével. Hermann-Kiss Fanni pszichológus arról is mesélt, hogy milyen szerepet töltenek be életünkben bizonyos tárgyak, miért fontos a lelkünknek is a rendszerezés, és miért hasonlítják sokszor a takarítást egy meditatív állapothoz.
A nagy szortírozás – mit érdemes rendszerezni a lakásban?
Tényleg szükségem van még erre? Át kellene már válogatni ezeket a régi holmikat! Muszáj lenne valahogy helyet csinálni a szekrényben… Biztos, hogy sokunkban fogalmazódtak meg hasonló gondolatok, amikor a kezünkbe akadt egy-egy tárgy a lakásban vagy éppen szerettünk volna elpakolni valamit. Néha előfordul, hogy kezd eluralkodni a káosz, esetleg úgy érezzük, hogy hirtelen túl kicsi lett a lakás és nem férünk el. Egy nagytakarítás mindig jó alkalom arra is, hogy rendszerezzük az otthonunkat. Megnéztük, hogy az ősz beköszöntével mit és hogyan érdemes szelektálni.
7 tipp, hogy hatékony legyen a nagytakarítás
Az ősz beköszöntével megváltozik a mindennapok ritmusa, a ráérősebb és kényelmesebb hétköznapokat felváltja egy sokkal feszesebb időbeosztás. Minden perc ki van számolva, hogy a gyerekek rendben beérjenek az óvodába, iskolába és mi is a munkahelyünkre. És akkor még nem beszéltünk a rohanós délutánokról, fürdetésről, vacsorakészítésről, közös tanulásról! Ilyenkor nem könnyű beütemezni egy nagytakarítást, hiszen nem kis feladatról van szó. Pedig nemcsak tavasszal, ősszel is ugyanolyan fontos, hogy a lakásunkat is felkészítsük erre az időszakra. Összeszedtünk néhány tippet, amivel időt spórolhatsz és sokkal hatékonyabbá teheted a házimunkát.