Január: a Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapja

A Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapját (International Child-Centered Divorce Month) minden évben január teljes hónapjában tartják. Miért éppen ebben a hónapban? Erről szól legújabb blog bejegyzésünk. Hennel Éva mediátor írása.
Január: a Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapja

A Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapját (International Child-Centered Divorce Month) minden évben január teljes hónapjában tartják. Miért éppen ebben a hónapban? Erről szól legújabb blog bejegyzésünk. Hennel Éva írása.

Új év, új élet. Az érzelmileg megterhelő évvégi ünnepek után az új esztendőt sokan új célokkal indítják, gyakran döntenek úgy, hogy véget vetnek párkapcsolatuknak vagy beadják a válókeresetet.

A Gyermekközpontú Válás Nemzetközi Hónapját (International Child-Centered Divorce Month) minden évben január teljes hónapjában tartják. Az a cél, hogy ebben a hónapban még inkább felhívják a figyelmet a válás gyermekekre gyakorolt ​​hatásaira, és felvilágosítsák a szülőket a különféle pszichológiai folyamatokra, amelyeken a gyerekek átmehetnek ezen időszak alatt. Azért a januárt választották erre, mert egyes tanulmányok szerint januárban adják be a legtöbb házasság felbontása iránti kérelmet.

Félreértés ne essék, a hónap nem a válást népszerűsíti, hanem arra törekszik, hogy a szülők felismerjék és megtanulják a válást hatékonyan és felelősségteljesen kezelni.

A legtöbb szülő meg akarja akadályozni, hogy gyermeke a válás során érzelmileg sérüljön, de gyakran nem tudja, hogyan tegye ezt. Hogyan kell „jól válni”, hogy abban a gyermek a legkevésbé sérüljön, s hogy a szülők elkerüljék azokat a károkat, amelyeket akaratukon kívül okozhatnak gyermekeiknek, amikor a nem békés válási eljárást választják. A szülők megtanulhatják, hogyan működjenek együtt szülőtársként, ne harcoljanak egymás ellen és hogyan tartsák gyermekeiket a középpontban, de ne a válás közepén.

A kapcsolat felbontása, a válás egy folyamat - kihat az élet különböző területeire, átrendeződnek a társas kapcsolatok –, amelyben a jogi lépés is egy jelentős állomás. A válás vagy az élettársi kapcsolat megszakítása önmagában nem oldja fel azt a konfliktust, amelyet a sérelmek táplálnak, nem változtatja meg a szülő-gyermek kapcsolat mibenlétét, de alapvetően megváltozik a gyermekek-szülő kapcsolat a gyakorlatban, mind a szülő, mind a gyermek részéről.

Számtalan oka lehet annak, hogy az emberek a válás mellett döntenek és természetesen mindenkinek megvan a maga egyéni élethelyzete. Annak ellenére, hogy az elmúlt években már nőtt a házasságkötések száma, sajnos ezeknek a házasságoknak egy része még mindig válással végződik és sok válófélben lévő családban van gyermek. A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy a válás milyen hatással lesz gyermekeikre és ez nehéz időszak lehet egy család számára. Ebben az élethelyzetben nemcsak a szülők egymáshoz való viszonyulása változik, hanem új módszereket is tanulnak gyermekeik nevelésére. Amikor a szülők válnak, a válás gyermekekre gyakorolt hatásai eltérőek lehetnek: egyes gyerekek természetes és megértő módon reagálnak a válásra, míg más gyerekek megküzdhetnek az átmenettel. Új családi dinamika, új ház vagy élethelyzet, iskolák, barátok és egyebek mind hatással lehetnek erre.

A kezdeményezés, amelyet a Gyerekközpontú Válás Hálózata nevű szervezet vezetett be, éppen erre igyekszik ráirányítani a figyelmet: hogy bármi is történt és történik két felnőtt között, a legfőbb cél az kell, hogy maradjon, hogy a gyerekek a lehető legkevesebb sérüléssel éljék meg ezt az időszakot.

Vendégszerzőnk: Hennel Éva, mediátor