Páratlan páros – egyszülős központok Budapesten

Jövőre nyílik a Budai Egyszülős Központ. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetőjének legújabb írásában arról olvashattok, miért volt erre az új központra szükség, miben lesz hasonló és miben különböző az Üllői úti Egyszülős Központhoz képest. 
Páratlan páros – egyszülős központok Budapesten

Amikor megnyitott az Egyszülős Központ, nagyon boldogok voltunk. És nagyjából ugyanabban a pillanatban elkezdtünk nemcsak úgy tekinteni rá, mint egy valóra vált nagy álomra, de úgy is, mint olyan példára, amit majd sok más helyen is követni lehet. Egy mintára, amihez hasonlót majd lehet építeni itt is és ott is, mert egyszülős családok nemcsak az Üllői út környékén vannak, hanem mindenhol az országban és ki se kell tennünk a lábunkat Budapestről ahhoz, hogy azt lássuk: sok családnak már az Üllői út is messze van. Hiszen munka után már nem lehet elcsípni az 5 órás programot, ha Pesthidegkúton lakik az ember és akkor is nehezebben indul útnak a család, ha a két gyerekkel háromszor kell átszállnia, hogy odaérjen a jógaórára. Ilyenkor inkább csak legyint egyet és azt mondja, „majd legközelebb”. Amikor majd megint csak legyinteni fog.
Egy ideje már máshogy fogalmazunk. Azt mondjuk, „a központok”. Kicsit még mi is zavartan ízlelgetjük ezt a szót, hiszen három éven keresztül egyetlen központ létezett. De most nekikezdtünk egy újabb nagy munkának, hogy azok is oda tudjanak érni 5 órára, akik Pesthidegkútról jönnek. Jövőre nyílik a Budai Egyszülős Központ. Még a pontos napját nem tudjuk, de azt már most is látjuk, hogy gyönyörű lesz, hogy kedves lesz és barátságos, befogadó, mint a pesti. Lesz benne sokféle program, hogy azok is megvalósulhassanak, amiknek Pesten már nem volt helyük. Mert egyre többször éreztük, hogy bizony 440 négyzetméter ide, 5,5 méter belmagasság oda, egyre jobban kinőttük a mi gyönyörű pesti központunkat. De a budai több lesz, mint egyszerű másolat. Hiszen ahogy Pesten is mindig az az elsődleges szempont, hogy nektek mire lenne szükségetek, ez Budán sem lesz másképpen. A Budai Központ is azt fogja nyújtani, amilyen igény tőletek érkezik. Néhány hónapja már elkezdtük a finom tapogatózást, hogy lássuk, minek örülnétek a legjobban. Az eredmény pedig nem lepett meg senkit – szerintem titeket sem fog. Fej fej mellett két terület futott be győztesen: a gyerekekkel kapcsolatos logisztika – hogy oldjam meg, hova tegyem, mi legyen a nyári szünetben – és a társaság, a közösség. Mert egyedül lenni rossz, egyedül szomorkodni rossz, de örülni is sokkal jobb úgy, ha megoszthatja valakivel az ember. Úgyhogy az már most látszik, hogy ez a két terület lesz a zászlóshajó. De nemcsak hajóval, hanem egész flottával készülünk, hogy ez a központ is olyan kedves, szerethető és hasznos legyen, mint az a másik. A pesti központunk. Hiszen az egyszülős központoknak is jobb párban.

 

Egyszülős Központ - Egy hely – Egy esély – Sok találkozás