Egy szülővel gyerekszemmel

Az Egyszülős Központ egy négy kisfilmből álló animált sorozattal a gyerekek szemszögéből mutatja be, hogy milyen egyszülős családban felnőni.  

Annak, hogy valaki csak az édesanyjával, vagy csak az édesapjával él, több oka is lehet: a legtöbbször a válásra gondolunk, de sok gyerek elveszti az egyik szülőjét illetve van, ahol az édesanya a várandósság alatt marad magára, egyedül vállal gyereket vagy a szülő egyedül fogad örökbe. Ezek az élethelyzetek nemcsak a szülőknek, de a gyermekeknek is egyedi, sokszor kihívásokkal teli helyzetet teremtenek.

A videók a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával készültek


Az első kisfilm a válásról szól

  • Vajon milyen lehet gyerekként átélni azt, hogy az egyik szülő elköltözik otthonról?
  • Vajon milyen érzések, gondolatok kavarognak bennük?
  • Vajon hogyan változik meg az életük, a mindennapjaik?

A kisfilmet a youtube csatornákon lehet megnézni:  

Egy szülővel gyerekszemmel 1. - Apa már nem lakik itt

 

A második kisfilm egy édesanya elvesztéséről szól, mely felnőttként is borzasztóan fájdalmas, egy gyermek lelkének mindezt feldolgozni és átélni még nehezebb. Az őszi tábort még Anya fizette be, de mire eljön az esemény, ő már az angyalok között jár. alábbi, a második kisfilm egy édesanya elvesztéséről szól, mely felnőttként is borzasztóan fájdalmas, egy gyermek lelkének mindezt feldolgozni és átélni még nehezebb. Az őszi tábort még Anya fizette be, de mire eljön az esemény, ő már az angyalok között jár.

Egy szülővel gyerekszemmel 2. - Ki vigyázz rám?

 

A harmadik kisfilm arról szól, hogy van olyan kisgyerek, aki egyáltalán nem ismeri az édesapját, aki számára csak az édesanyjától hallott történetek által elevenedik meg. Vajon milyen érzés lehet neki, hogy az óvodai Apák Napjára nincs kit elhívnia?

Egy szülővel gyerekszemmel 3. - Anya és én

 

A negyedik kisfilm az örökbefogadásról szól.

Egy gyermek rengeteg lemondással jár, de ennek sokkal, de sokkal többszöröse az, az öröm, amit átélhetünk vele. A szeretet egy új dimenzióját mutatja meg nekünk. De mi van akkor, ha valaki nem találja meg azt a társat, akivel vállalhatna gyermeket? És mi van akkor, ha a természet nem adja meg neki azt a boldogságot, hogy sajátot vállaljon? És milyen ez a helyzet egy gyermek szemszögéből? Vajon hogyan éli meg azt a pillanatot, amikor megtudja, hogy imádott Anyukája nem a vér szerinti? Vajon hiányolja az Édesanyját?

Egy szülővel gyerekszemmel 4. - Új esély a szeretetre

BGA alap