Őszi tábor Alsómocsoládon

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány a  Magyar Falu Programban 2021 évben elnyert támogatása: 2 millió forint volt.  Magyar Falu Program

 

A jelentkezést lezártuk! Minden jelentkezőt legkésőbb szeptember 17-ig értesítünk!

 

A részvételi díj csupán 1500 Ft, amely tartalmazza a szállás és étkezés teljes költségét a tábor idejére. Utazás egyénileg Dombóvárig, onnan közös busszal biztosítjuk a gyerekek szállítását a tábor helyszínére.

 

Jelentkezés feltétele:

o    érvényes Egyszülős Kártya (amennyiben még nincs, itt tudsz igényelni)

o    7 – 12 év közötti gyermek

o    hiánytalanul kitöltött

 

Szeretnénk mindenkinek megadni a lehetőséget a táborozásra, ezért azok jelentkezését várjuk, akik az idei nyári táborainkon és nyaralásainkon nem tudtak részt venni. Budapestről 10 gyereket tudunk fogadni, a többi helyet azoknak a vidéki egyszülős gyerekeknek szeretnénk biztosítani, akik a távolság miatt ritkábban tudnak a programjainkhoz csatlakozni. A táborban összesen 30 gyerek tud reszt venni.

 

A 6 napos (5 éjszaka) vidéki tábor szervezői nagyon különleges programokkal készülnek.

 

2021. október 24-én érkezés délután Dombóvárra, ahonnan a táborba érkezők már közösen, tábori transzferrel jutnak el Alsómocsodára. A Budapestről induló gyerekek számára lehetőség van közösen, pedagógusi kisérettel vonattal utazni. 

Alsómocsolád madártávlatból

6 napon át izgalmas és sokszínű program kínálat várja a gyerekeket Alsómocsoládon. Egy igazi kalandtúrán vehetnek rész, melynek során egy valódi kastély mellett haladnak el és a túra során egy friss vizű forrásból frissülhetnek fel. Egy teljes nap fog a csillagokról szólni, melynek keretében a gyerekek saját maguk fedezhetik fel a naprendszer bolygóit és éjszakai égboltot. A 4 nap alatt felfedezik a környék növény és állatvilágát, valamint egy igazi gyógynövény kertészetet is megismerhetnek. Mindezek mellet ismét visszatérnek a tavalyi nagy kedvencek a Boeing 737 szimulátor, a pingpong/foci/tollas minibajnokságok, a kemencés vacsora, a hajókázás és a tábortűz is. A sok új élmény mellé sok új barátság is társul. Ráadásul, a természet közelsége, a friss és jó levegő valamint a sok mozgás is hozzájárul a gyerekek egészséges fejlődéséhez.

 

2021. október 29-én reggel a gyerekek haza indulnak. Budapestre érkező gyerekek számára lehetőség van közösen, pedagógusi kisérettel vonattal haza utazni. 

AlsómocsoládAz „ Őszi tábor Alsómocsoládon” című programunk megvalósulását a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap által meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és felételeinek támogatása” pályázat tette lehetővé. A tábort a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., és a Magyar Falu Program támogatásával rendezzük meg    

 

 

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító: FCA-KP-1-2021/4-000849

A program címe: Ószi tábor Alsómocsoládon

A program meqvalósításának időszaka: 2021 .január 1 — 2022.december 31.

Proqramunk elsődleqes célia az volt, hogy olyan családoknak segítsünk, ahonnan hiányzik az egyik szülő és az őszi iskolaszünet idejére nincs biztosítva a gyerekek felügyelete, továbbá hogy a szünet alatt aktív és tartalmas programokat biztosítsunk a 7-12 év közötti gyerekeknek. Az egyszülősök számára a legnagyobb hosszútávú segítség, ha gyermekeiket biztonságban tudhatják az iskolaszünetek alatt is.

A proqram vállalt indikátorai voltak: 30 gyerek a 7-12 éves korosztályból

A proqramok során teliesült indikátorok: 30 gyerek a 7-12 éves korosztályból

A megvalósult program:

Ószi tábor programunkat 2021 .október 24-29. között Alsómocsoládon biztosítottuk 30 fő részére kikapcsolódási és pihenési lehetőségekkel. Olyan helyszínt kerestünk a táborhoz, ahol a természeti adottságok is egyedülállónak számítanak az országban. Ezért is választottuk Alsómocsoládot, ahol teljes komforttal ellátott szobákkal és különleges programokkal várták a táborozókat.

Alsómocsolád egy XXI. századi, élhető, barátságos, értékeit őrző és megújító, a helyigazdaságból gyarapodó, lakói számában növekvő, innovatív kistelepülés. Folyamatosan megújul és nyitottá teszi természeti kincseit ország-világ számára.

A Budapestről induló gyerekeket 2 mentor kísérte le, de volt olyan is, aki Dombóváron csatlakozott a csapathoz, ahonnan bérelt busz vitte a táborozókat Alsómocsoládra.

A helyi kollégák úgy szervezték a programokat, hogy minden napra jusson kirándulás, játék és kikapcsolódás is. Volt csillagász program, ahol egy szakember végig vezette a csoportot a Naprendszer tanösvényen. melyhez érdekes, izgalmas történeteket is mesélt. A táborozók egy másik izgalmas túraútvonalat is végig jártak, a mókus tanösvényt. Ez az útvonal egy erdei kalandtúra volt, amely során számos látnivalóval találkoztak.

Volt mindennap játszótéri kikapcsolódás is, de a legnagyobb érdeklődést a planetáriumi vetítés, jelentette, mely szintén a csillagász szakember vezetésével történt. Akinek volt kedve hozzá, az folytathatta a csillagászati túrát egy éiszakai éqbolt meqtekintésével. A csillagászati távcsőbe mindenki bele tudott nézni, miközben a csillagász mesélt az égbolt rejtelmeiről.

A táborozók megnézték az alsómocsoládi tavat, amelyben számtalan madárfaj él. A túlparton lévő filagórián pihente ki magát a csapat, de kipróbálhatták a gyógynövény taposó ösvényt is a hivatásos kertész segítségével.

Nagy élvezettel vettek részt a gyerekek haiókázáson is, egyik este pedig tábortűz mellett mesélték élményeiket egymásnak.

A táborozóknak lehetőségük volt még kipróbálni a szabadulószobát is, illetve természetvédelmi filmet nézni az állatvédelemmel kapcsolatban.

Ezeknek a gyerekeknek sokszor csak álom marad egy nyaralás vagy táborozás. Ezért is volt fontos az Egyszülős Központ számára, hogy az iskolaszünetben is biztonságban, felszabadultan érezzék magukat és az átélt élményekből tudjanak meríteni a tanév többi napján.

Az őszi tábor a szülők számára is nagy segítség volt, mert nem kellett rendkívüli szabadságot kivenniük gyermekük felügyeletéhez. 

 

A táborban szakemberek, pedagógusok foglalkoztak mindennap a tábor résztvevőivel és olyan programokat, foglalkozásokat szerveztek, amelyek minden gyerek érdeklődését kielégítették.

Szeretnénk megköszönni a Miniszterelnökség Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztosnak és a Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárnak, hogy támogatásukkal hozzájárultak az egyszülős családokban nevelt gyerekek számára felejthetetlen élményeket szerezni, a szülőknek pedig egy kicsit lazítani a mindennapos 24 órás szolgálatban.

Budapest, 2021. november

 

Támogatóink

Támogatónk   Támogatónk BGA

 

Letölthető dokumentumok

Szakmai beszámoló (PDF):
Dokumentum letöltése